Ψυχολόγος Μαριάννα Τάσση

Σαλαμίνος 35 Μαρούσι 15122

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Ομαδική Ψυχοθεραπεία

“Τα μέλη μιας ομάδας αισθάνονται ζεστασιά και άνεση μέσα στην ομάδα και μια αίσθηση του ανήκειν. Εκτιμούν την ομάδα κι αισθάνονται ότι τα άλλα μέλη τους εκτιμούν, τους αποδέχονται και τους υποστηρίζουν.  
– Irvin D. Yalom

Μια ομαδική συνεδρία στην ψυχοθεραπεία είναι μία διαδικασία κατά την οποία μία ομάδα ατόμων συγκεντρώνεται με σκοπό να εξερευνήσει κοινές ανησυχίες, να μοιραστεί εμπειρίες και να υποστηρίξουν ο ένας την ανάπτυξη και τη θεραπεία του άλλου. Η διαδικασία λαμβάνει χώρα με την καθοδήγηση και επίβλεψη του ψυχοθεραπευτή που αναλαμβάνει τον ρόλο του συντονιστή.
Η ομαδική θεραπεία προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία στους συμμετέχοντες να συνδεθούν με άλλους που μπορεί να αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις, παρέχοντας την αίσθηση του ανήκειν, την επικύρωση και την αμοιβαία υποστήριξη. Επιπλέον έχει αποδειχτεί εξαιρετικά ωφέλιμη σε αιτήματα που αφορούν δυσκολία στις διαπροσωπικές σχέσεις και εν γένει στις διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις των ανθρώπων, λόγο της ποικιλομορφίας της.

Τι συναντάμε σε μία ομαδική ψυχοθεραπεία:

  • Σχηματισμός της Ομάδας: Οι συνεδρίες ομαδικής θεραπείας συνήθως αποτελούνται από 5 έως 10 συμμετέχοντες που συναντώνται τακτικά σε μια καθορισμένη περίοδο π.χ. εβδομαδιαία. Τα μέλη της ομάδας μπορεί να επιλέγονται με βάση κοινές ανησυχίες ή στόχους, αλλά η διαφορετικότητα εντός της ομάδας ενθαρρύνεται επίσης για την προώθηση ποικιλομορφίας σε απόψεις και εμπειρίες.
  • Θέσπιση κανόνων: Στην αρχή της διαδικασίας της ομαδικής θεραπείας, ο συντονιστής διεξάγει μια συζήτηση για να καθορίσει κανόνες και κατευθυντήριες γραμμές. Αυτοί οι κανόνες αφορούν όλα τα μέλη ανεξαρτήτως και μπορεί να περιλαμβάνουν τη διατήρηση της εμπιστευτικότητας, τον σεβασμό της οπτικής του άλλου κ.ο.κ.
  • Συμμετοχή και ανατροφοδότηση: Τα μέλη της ομάδας ενθαρρύνονται να μοιραστούν τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις εμπειρίες τους. Ο θεραπευτής διευκολύνει τη συζήτηση, παρέχοντας υποστήριξη, καθοδήγηση και ανατροφοδότηση ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε ομάδας. Επίσης, τα μέλη μπορούν εξίσου να προσφέρουν υποστήριξη και ανατροφοδότηση μεταξύ τους, ενισχύοντας την αίσθηση αμοιβαίας κατανόησης και ενσυναίσθησης.
  • Βιωματικές Δραστηριότητες: Εκτός από τη συζήτηση, οι συνεδρίες ομαδικής θεραπείας μπορεί να περιλαμβάνουν βιωματικές δραστηριότητες όπως π.χ. παιχνίδι ρόλων, για να εμβαθύνουν στην εξερεύνηση των συναισθημάτων και να προωθήσουν την προσωπική διορατικότητα και ανάπτυξη.


Συνοπτικά, η ομαδική θεραπεία προσφέρει ένα υποστηρικτικό και συνεργατικό περιβάλλον όπου τα άτομα μπορούν να εξερευνήσουν τις ανησυχίες τους, να μάθουν από τους άλλους και να αναπτύξουν νέες στρατηγικές αντιμετώπισης και διαπροσωπικές δεξιότητες.

Psychology seminars