Ψυχολόγος Μαριάννα Τάσση

Σαλαμίνος 35 Μαρούσι 15122

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Ποια θεραπευτική προσέγγιση να επιλέξω

Η ψυχοθεραπεία, είναι μια συλλογική θεραπευτική διαδικασία που στοχεύει στη βελτίωση της ψυχικής υγείας και της ευημερίας ενός ατόμου. Με πληθώρα διαθέσιμων ψυχοθεραπευτικών προσεγγίσεων, καθεμία προσαρμοσμένη να αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο τα ζητήματα και να απευθύνεται σε διάφορες προσωπικότητες, η επιλογή της κατάλληλης μπορεί να είναι μια περίπλοκη διαδικασία. Ωστόσο, η κατανόηση των βασικών αρχών και μεθοδολογιών πίσω από κάθε προσέγγιση μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τα άτομα να λάβουν μια τεκμηριωμένη απόφαση. Ακολουθεί ένας σύντομος οδηγός που θα σας βοηθήσει να επιλέξετε την ψυχοθεραπευτική προσέγγιση που ευθυγραμμίζεται καλύτερα με τις ανάγκες σας:

Ψυχανάλυση
Περιγραφή: Η ψυχανάλυση εστιάζει στη διερεύνηση ασυνείδητων συγκρούσεων, εμπειριών πρώιμης παιδικής ηλικίας και ψυχικών τραυμάτων για να ερμηνεύσει τις τρέχουσες σκέψεις και συναισθήματα.
Είναι κατάλληλη για: άτομα που αναζητούν εις βάθος αυτοεξερεύνηση, επίλυση ριζικών θεμάτων και μακροπρόθεσμη θεραπεία προσανατολισμένη στη διορατικότητα.

Ψυχοδυναμική Θεραπεία
Περιγραφή: Αυτή η προσέγγιση εμβαθύνει σε ασυνείδητες σκέψεις και εμπειρίες του παρελθόντος για να κατανοήσει τις παρούσες συμπεριφορές και συναισθήματα.
Είναι κατάλληλη για: άτομα που επιδιώκουν να εξερευνήσουν ανεπίλυτες συγκρούσεις, πρότυπα και τραύματα από την παιδική ηλικία.

Γνωσιακή-Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT)
Περιγραφή: Η CBT στοχεύει σε δυσλειτουργικές σκέψεις και συμπεριφορές, με στόχο την αντικατάστασή τους με πιο υγιή πρότυπα.
Είναι κατάλληλη για: άτομα με αγχώδεις διαταραχές, διατροφικές διαταραχές, φοβίες και άλλα πιο εστιασμένα θέματα ψυχικής υγείας.

Συστημική θεραπεία
Περιγραφή: Η συστημική θεραπεία εστιάζει στην κατανόηση και την αντιμετώπιση της διαπροσωπικής δυναμικής εντός του πλαισίου μεγαλύτερων συστημάτων, όπως οι οικογένειες ή οι οργανισμοί. Διερευνά πώς οι σχέσεις και τα πρότυπα επικοινωνίας συμβάλλουν σε ατομικά και σχεσιακά ζητήματα.
Είναι κατάλληλη για: οικογένειες, ζευγάρια ή άτομα που βιώνουν σχεσιακές συγκρούσεις, διαταραχές επικοινωνίας ή επιδιώκουν να βελτιώσουν τις διαπροσωπικές τους σχέσεις μέσα σε ένα ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο.

Προσωποκεντρική Θεραπεία
Περιγραφή: Οι ανθρωπιστικές προσεγγίσεις, όπου ανήκει η προσωποκεντρική θεραπεία, δίνουν έμφαση στην αυτοεξερεύνηση, την προσωπική ανάπτυξη και την αυτοπραγμάτωση.
Είναι κατάλληλη για: άτομα που επιδιώκουν να ενισχύσουν την αυτογνωσία, την αυτοεκτίμηση και το αίσθημα ολοκλήρωσης.

Υπαρξιακή Θεραπεία
Περιγραφή: Αυτή η προσέγγιση διερευνά την αναζήτηση του ατόμου για νόημα, ελευθερία και ευθύνη στη ζωή.
Είναι κατάλληλη για: άτομα που παλεύουν με υπαρξιακά ερωτήματα, όπως το νόημα της ζωής, ο θάνατος και η προσωπική ταυτότητα.

Θεραπεία Gestalt
Περιγραφή: Η θεραπεία Gestalt εστιάζει στην προώθηση της αυτογνωσίας και της προσωπικής ευθύνης δίνοντας έμφαση στην εμπειρία της παρούσας στιγμής και στην κατανόηση του εαυτού και το περιβάλλοντος.
Είναι κατάλληλο για: άτομα που αναζητούν να εξερευνήσουν τα συναισθήματα, τις συμπεριφορές και τις σχέσεις τους στο εδώ και τώρα, με στόχο την αυξημένη αυτοκατανόηση και την αυθεντικότητα.

Θεραπεία με βάση την Ενσυνειδητότητα (Mindfulness-Based Therapy)
Περιγραφή: Οι προσεγγίσεις που βασίζονται στην ενσυνειδητότητα προάγουν την επίγνωση και την αποδοχή της παρούσας στιγμής για την ανακούφιση της ψυχολογικής δυσφορίας.
Είναι κατάλληλη για: άτομα που βιώνουν στρες, άγχος, κατάθλιψη και χρόνιο πόνο.

Συνθετική ψυχοθεραπεία Περιγραφή: Η συνθετική ψυχοθεραπεία συνδυάζει στοιχεία από διαφορετικές θεραπευτικές προσεγγίσεις για να προσαρμόσει τη θεραπεία στις ατομικές ανάγκες. Η εστίασή της είναι στην αντιμετώπιση πολλαπλών πτυχών της εμπειρίας ενός ατόμου, συμπεριλαμβανομένων των σκέψεων, των συναισθημάτων, των συμπεριφορών και των σχέσεων. Είναι κατάλληλη για: άτομα που αναζητούν μια ευέλικτη προσέγγιση που ενσωματώνει διάφορες τεχνικές για την αντιμετώπιση πολύπλοκων και πολύπλευρων ζητημάτων.

Σημείωση: Η συνθετική ψυχοθεραπεία, η οποία είναι και η θεραπευτική προσέγγιση που εφαρμόζει η ψυχολόγος, θα αναλυθεί εις βάθος σε άλλο άρθρο. Στην απόφαση σχετικά με την επιλογή μιας ψυχοθεραπευτικής προσέγγισης, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη αρκετοί παράγοντες, όπως: Η φύση του προβλήματος Προσωπικές προτιμήσεις Συμβατότητα θεραπευτή: αξιολογώντας το διαπροσωπικό στυλ του θεραπευτή καθώς και τη συμμετοχή του στην διαδικασία, για να διασφαλίσετε ότι ταιριάζει στις ανάγκες και τις προτιμήσεις σας. Εν τέλη, η πιο αποτελεσματική ψυχοθεραπευτική προσέγγιση είναι αυτή που έχει απήχηση σε εσάς και τις επιθυμίες/ απαιτήσεις σας και προωθεί μια υποστηρικτική θεραπευτική συμμαχία. Μη διστάσετε να εξερευνήσετε διαφορετικούς τρόπους ή να συμβουλευτείτε επαγγελματίες ψυχικής υγείας για να βρείτε την προσέγγιση που ταιριάζει καλύτερα στα μοναδικά σας αιτήματα και στόχους. Θυμηθείτε, το να ξεκινήσετε το ταξίδι της ψυχοθεραπείας είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση και την προσωπική ανάπτυξη.

Μαριάννα Τάσση Ψυχολόγος